Investigació Aplicada en Malalties Respiratòries

Equip de recerca

Tornar

Montserrat Rigol

Investigadora Sènior
mrigol(ELIMINAR)@clinic.ub.es

Publications at PubMed

Doctora per la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, és investigadora de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i lidera o col·labora en projectes de recerca en el camp de la cardiologia i pneumologia experimental.

Com a membre del laboratori d'experimentació del Dr. Torres, participa en projectes de recerca d'un model animal porcí per estudiar l'efecte de diferents tractaments antibiòtics, com el linezolid i la vancomicina, en la pneumònia associada a la ventilació mecànica (VAP).

En el camp de la cardiologia experimental participa directament en una línia de recerca en el camp de la regeneració miocàrdica mitjançant cèl·lules mare mesenquimals en el model porcí d'infart agut de miocardi. En aquest projecte s'ha aconseguit desenvolupar un model d'infart en l'espècie porcina que és reproduïble i de característiques clíniques i anatomopatològiques similars a les de l'espècie humana. També s'ha aconseguit cultivar cèl·lules mare mesenquimals porcines en col·laboració amb el laboratori de Fisiologia Cel·lular de l'Hospital de Sant Pau i s'estan estandarditzant diferents tècniques de marcatge d'aquestes cèl·lules mare per administrar-les i estudiar l'efecte de la teràpia cel·lular.

Dels resultats d'aquesta línia de recerca se'n deriva un benefici clar: quan aquestes teràpies cel·lulars es puguin aplicar a la clínica humana es contribuirà a pal·liar el remodelat cardíac i posterior insuficiència cardíaca crònica en els pacients post infart agut de miocardi.



Publicacions destacades

 • An experimental model of pneumonia induced by methicillin-resistant Staphylococcus aureus in ventilated piglets

  Martínez-Olondris P, Sibila O, Agustí C, Rigol M, Soy D, Esquinas C, Piñer R, Luque N, Guerrero L, Quera MÁ, Marco F, de la Bellacasa JP, Ramirez J, Torres A

  Eur Respir J. 2010 Oct;36(4):901-6. Epub 2010 Mar 29.

  Més informació

 • Development and validation of a high performance liquid chromatography method to determine linezolid concentrations in pig pulmonary tissue

  Guerrero L, Martínez-Olondris P, Rigol M, Esperatti M, Esquinas C, Luque N, Piñer R, Torres A, Soy D

  Clin Chem Lab Med. 2010 Mar;48(3):391-8

  Més informació

 • Efficacy of linezolid compared to vancomycin in an experimental model of pneumonia induced by methicillin-resistant Staphylococcus aureus in ventilated pigs

  Martinez-Olondris P, Rigol M, Soy D, Guerrero L, Agusti C, Quera MA, Li Bassi G, Esperatti M, Luque N, Liapikou M, Filella X, Marco F, de la Bellacasa JP, Torres A.

  Crit Care Med. 2011 Sep 15.

  Més informació

 • Effects of Manual Rib Cage Compressions on Expiratory Flow and Mucus Clearance During Mechanical Ventilation.    

  Martí JD, Bassi GL, Rigol M, Saucedo L, Ranzani OT, Esperatti M, Luque N, Ferrer M, Vilaro J, Kolobow T, Torres A.

  Crit Care Med. 2013 Jan 10.

  Més informació

 • Linezolid limits burden of methicillin-resistant Staphylococcus aureus in biofilm of tracheal tubes.  

  Fernández-Barat L, Ferrer M, Sierra JM, Soy D, Guerrero L, Vila J, Li Bassi G, Cortadellas N, Martínez-Olondris P, Rigol M, Esperatti M, Luque N, Saucedo LM, Agustí C, Torres A.  

  Crit Care Med. 2012 Aug;40(8):2385-9.

  Més informació

 • Direct analysis of bacterial viability in endotracheal tube biofilm from a pig model of methicillin-resistant Staphylococcus aureus pneumonia following antimicrobial therapy.  

  Fernández-Barat L, Li Bassi G, Ferrer M, Bosch A, Calvo M, Vila J, Gabarrús A, Martínez-Olondris P, Rigol M, Esperatti M, Luque N, Torres A.  

  FEMS Immunol Med Microbiol. 2012 Jul;65(2):309-17

  Més informació

 • Effects of duty cycle and positive end-expiratory pressure on mucus clearance during mechanical ventilation*.  

  Li Bassi G, Saucedo L, Marti JD, Rigol M, Esperatti M, Luque N, Ferrer M, Gabarrus A, Fernandez L, Kolobow T, Torres A.  

  Crit Care Med. 2012 Mar;40(3):895-902.

  Més informació