Investigació Aplicada en Malalties Respiratòries

Equip de recerca

Tornar

Laia Fernández

Investigadora Postdoctoral
lfernan1(ELIMINAR)@clinic.ub.es

Publications at PubMed

Doctora per la Universitat de Barcelona i llicenciada en Biologia per la Universitat de Barcelona (UB), té el Màster en Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Coordina el laboratori de recerca translacional del grup, i participa en les línies de recerca del model animal porcí i de Pneumònia Associada a la Ventilació Mecànica (VAP).

La seva Tesi Doctoral, s’ha centrat en estudiar l’efecte del tractament sistèmic amb linezolid i vancomicina en el biofilm dels tubs endotraqueals de porcs amb pneumònia causada per Staphyloccoccus aureus resistent a la meticil·lina. Els resultats d’aquest estudi en el model porcí suggereixen que linezolid podria tenir un paper protector pel biofilm. Enguany s’ha iniciat l’assaig clínic en humans per veure si els resultats de la seva tesi doctoral es confirmen en pacients intubats.

En paral·lel, col·labora en diversos projectes del model animal com a responsable de la microbiologia de les mostres respiratòries i l’estudi d’estratègies de prevenció del biofilm dels tubs endotraqueals. Com a coordinadora del nou laboratori de recerca, la seva tasca és la d’iniciar i consolidar les línees de recerca translacional conjuntament amb el Prof. Antoni Torres i els investigadors sèniors del grup de recerca.
 Publicacions destacades

 • Linezolid limits burden of methicillin-resistant Staphylococcus aureus in biofilm of tracheal tubes.  

  Fernández-Barat L, Ferrer M, Sierra JM, Soy D, Guerrero L, Vila J, Li Bassi G, Cortadellas N, Martínez-Olondris P, Rigol M, Esperatti M, Luque N, Saucedo LM, Agustí C, Torres A.  

  Crit Care Med. 2012 Aug;40(8):2385-9.

  Més informació

 • Direct analysis of bacterial viability in endotracheal tube biofilm from a pig model of methicillin-resistant Staphylococcus aureus pneumonia following antimicrobial therapy.  

  Fernández-Barat L, Li Bassi G, Ferrer M, Bosch A, Calvo M, Vila J, Gabarrús A, Martínez-Olondris P, Rigol M, Esperatti M, Luque N, Torres A.  

  FEMS Immunol Med Microbiol. 2012 Jul;65(2):309-17

  Més informació

 • Effects of duty cycle and positive end-expiratory pressure on mucus clearance during mechanical ventilation*.  

  Li Bassi G, Saucedo L, Marti JD, Rigol M, Esperatti M, Luque N, Ferrer M, Gabarrus A, Fernandez L, Kolobow T, Torres A.  

  Crit Care Med. 2012 Mar;40(3):895-902.

  Més informació

Fernández

Com a coordinadora del nou laboratori de recerca, la seva tasca és la d’iniciar i consolidar les línees de recerca translacional

Línies en les que participa